Σύγκριση iPhone 5S vs iPhone 5C vs iPhone 5 vs iPhone 4S vs iPhone 4 vs iPhone 3GS vs iPhone 3G vs iPhone

Μετά από τις λεπτομερείς αναλύσεις των νέων iPhone 5C και iPhone 5S που κατακλύζουν το διαδίκτυο, ίσως είναι κατάλληλη στιγμή να ρίξουμε μία πιο συγκριτική ματιά όλων των μοντέλων της Apple, αρχής γενομένης από το iPhone πρώτης γενιάς που έκανε την εμφάνισή του το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι το φρεσκότατο iPhone 5S που τάραξε τα νερά λίγες ημέρες πριν. Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποια από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.

 

Επεξεργαστής

Αρχικά, η Apple σε συνεργασία με τη Samsung, τροφοδότησαν τα πρώτα iPhones με επεξεργαστές της τελευταίας. Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε με τον Samsung ARM 412 Mhz. Τον ίδιο κράτησε και το iPhone 3G, ενώ το iPhone 3GS ήρθε με τον Samsung ARM Cortex-A8 στα 600 Mhz.

Η συνεργασία αυτή έδειχνε πως θα απέφερε μεγάλες καινοτομίες στο χώρο των smartphones και όχι μόνο. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ. Η συνεργασία των δύο μεγαθήριων διεκόπη. Η Apple έπρεπε να συνεχίσει κι έτσι προέκυψαν οι "Α" επεξεργαστές. Το πρώτο iPhone με το συγκεκριμένο επεξεργαστή ήταν το iPhone 4 με τον Apple Α4. Έπειτα ακολούθησε o Apple A5 στο iPhone 4S, ο Apple Α6 στα iPhone 5 και iPhone 5C, και τέλος, ο ισχυρός 64-bit επεξεργαστής Apple A7 που ήρθε να καλύψει κάθε ανάγκη του iPhone 5S.

Στο παρακάτω video φαίνεται η επεξεργαστική ισχύς του κάθε μοντέλου της Apple.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την ισχύ των επεξεργαστών σε smartphones διαφόρων εταιριών έδειξε πως το iPhone 5S είναι ταχύτερο από όλα τα smartphones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Δείτε το γράφημα που ακολουθεί.

 

Αποθηκευτικός Χώρος

Μπορεί το πρώτο iPhone να ξεκίνησε με αρκετά μικρό για την εποχή του αποθηκευτικό χώρο, μόλις στα 4 και 8GB, αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει από το επόμενο κιόλας μοντέλο. Έτσι, το iPhone 3G κυκλοφόρησε στα 8 και 16GB, ενώ το iPhone 3GS εγκατέλειψε την 8GB έκδοση και πρόσθεσε μία ακόμη έκδοση στα 32GB. Τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο πρόσφερε στους κατόχους του και το iPhone 4. Με τον ερχομό του iPhone 4S, προστέθηκε μία ακόμη έκδοση στα 64GB. Την ίδια χωρητικότητα ακολούθησαν και επόμενα μοντέλα. Συγκριμένα, το iPhone 5 κυκλοφόρησε στις εκδόσεις 16, 32 και 64GB όπως ακριβώς έγινε και με το iPhone 5S, ενώ το iPhone 5C ήρθε με 16 και 32GB αποθηκευτικό χώρο.

 

Γραφικά

Η επεξεργαστική ισχύς δε θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφα τα γραφικά του iPhone. Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, η εμφάνιση των επεξεργαστών Apple έδωσε μία νέα δυναμική στα γραφικά. Στο iPhone 4 παρατηρήθηκε μικρή αλλαγή σε σχέση με την απόδοση των γραφικών που λειτουργούσαν υπό τους επεξεργαστές της Samsung. Δε συνέβη το ίδιο στο iPhone 4S όπου άρχισε να αλλάζει η κατάσταση και τα γραφικά να αποκτούν περισσότερες δυνατότητες. Στο iPhone 5 και ιδίως στο iPhone 5S με τον 64-bit επεξεργαστή Α7 τα πράγματα αλλάζουν κατά πολύ. Τα γραφικά αποκτούν τεράστια δυναμική. Όπως έχει αναφέρει η Apple, ο επεξεργαστής του iPhone 5S είναι 40 φορές ταχύτερος από αυτόν του πρώτου iPhone, ενώ τα γραφικά 56 φορές γρηγορότερα.

 

Μπαταρία

Διαφοροποιήσεις υπήρξαν και στις αντοχές της μπαταρίας στο πέρας των iPhones. Το πρώτο iPhone ξεκίνησε με 250 ώρες αναμονής. Στα επόμενα τρία μοντέλα, iPhone 3G, 3GS και iPhone 4, υπήρξε αύξηση στις 300 ώρες αναμονής. Στο iPhone 4S παρατηρήθηκε μείωση της διάρκειας της μπαταρίας γεγονός που δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο για τους κατόχους του. Στα μοντέλα που ακολούθησαν η αντοχή της μπαταρίας θεωρείται αρκετά ικανοποιητική με τα τελευταία δύο iPhones, το iPhone 5C και iPhone 5S να διαθέτουν μία αυτονομία της τάξεως των 250 ωρών αναμονής. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί και ο ποιοτικός παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια της μπαταρίας. Νέες τεχνολογίες, δυνατότεροι επεξεργαστές, επιπλέον λειτουργίες και γρήγορα γραφικά απαιτούν «τροφή» που θα την κερδίσουν καταναλώνοντας την ενέργεια της μπαταρίας.