Ο νέος Μ7 motion coprocessor του iPhone 5S

Ένα ακόμη δυνατό χαρακτηριστικό του νέου iPhone 5S είναι ο coprocessor M7. Λειτουργεί παράλληλα με τον A7. Έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται και να καταγράφει δραστηριότητες κίνησης έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται με τέτοιες διαδικασίες ο κύριος επεξεργαστής A7. Μέχρι και το iPhone 5, αισθητήρες όπως το επιταχυνσιόμετρο, το γυροσκόπιο και η πυξίδα αντλούσαν πόρους από το τον κύριο επεξεργαστή που ήταν και ο μοναδικός. Αυτό επιβάρυνε την απόδοσή του. Εδώ έρχεται να κάνει τη διαφορά ο M7, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία τέτοιων εφαρμογών εξοικονομώντας μπαταρία. Τα δεδομένα που χρειάζονται οι συγκεκριμένες εφαρμογές τα αντλούν από τον ίδιο τον M7.

Μία εφαρμογή η οποία λειτουργεί στηριζόμενη στον M7 είναι οι Χάρτες. Συγκεκριμένα, ο εντοπισμός του αν ο χρήστης βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο ή όχι γίνεται με τη βοήθεια του M7. Αν για παράδειγμα παρκάρει και βγει από το αυτοκίνητο, τότε ο M7 αναλαμβάνει να γνωστοποιήσει στους Χάρτες την αλλαγή έτσι ώστε να φορτώσουν πληροφορίες πλοήγησης για πεζό.

Μία ακόμη περίπτωση την οποία αναφέρει η Apple ως παράδειγμα δραστηριοποίησης του M7 είναι όταν η συσκευή δεν έχει κινηθεί για αρκετή ώρα. Τότε το iPhone «καταλαβαίνει» πως ο χρήστης του είναι είτε απασχολημένος είτε asleep και μειώνει τη δραστηριότητα του δικτύου εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια στη μπαταρία μέχρι την επόμενη φόρτιση.

Παράδειγμα λειτουργίας εφαρμογής υποστηριζόμενης από τον M7 motion coprocessor απεικονίζεται παρακάτω. Η εφαρμογή Argus χρησιμοποιεί τον M7 motion coprocessor για να υπολογίσει πόσα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να αντλείται ενέργεια από τη μπαταρία του iPhone 5S. 

Η ίδια εφαρμογή, όταν λειτούργησε σε προηγούμενα του iPhone 5S μοντέλα, κατάφερε να μειώσει τη διάρκεια της μπαταρίας κατά 20 – 30% ενώ έτρεχε στο background. Με τον M7 όμως, δε χρειάζεται να τρέχει στο background προκειμένου να παρέχει πληροφορία ανά πάσα στιγμή. Τα δεδομένα παρέχονται από τον M7 γεγονός που εξοικονομεί ενέργεια για τη μπαταρία. Έτσι, οι μετρήσεις της Apple σχετικά με τη διάρκεια της μπαταρίας του iPhone 5S κατέγραψαν 250 ώρες αναμονής και 10 ώρες ομιλία σε 3G.