Η Apple καινοτομεί με το νέο αισθητήρα Touch ID στο iPhone 5S

Η Apple καινοτομεί με το νέο αισθητήρα Touch ID στο iPhone 5S

Η Apple έκανε τη διαφορά στο χώρο των smartphones για άλλη μία φορά. Ο λόγος για τον πρωτοποριακό αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, εν ονόματι Touch ID, που εισήγαγε στο νέο iPhone 5S. Το νέο "υλικό" είναι τοποθετημένο γύρω από το home button έχοντας μορφή δαχτυλιδιού. Οι δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πολλές, για την ώρα όμως, η βιοτεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιείται για το ξεκλείδωμα της συσκευής και για την έγκριση αγορών από το App Store της Apple. Το βέβαιο είναι πως η Apple θα εξελίξει τη λειτουργικότητα του Touch ID στο μέλλον για πολύ περισσότερες χρήσεις.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι θα μας παρέχει ο συγκεκριμένος αισθητήρας. Ο χρήστης, εκμεταλλευόμενος τον αισθητήρα και το λογισμικό που κρύβεται πίσω από αυτόν, θα χρησιμοποιεί το δακτυλικό του αποτύπωμα για να ξεκλειδώσει τη συσκευή του. Όπως φαίνεται και στο video παρακάτω, ο χρήστης θα πρέπει να "δίνει" το δακτυλικό του αποτύπωμα επαναλαμβανόμενες φορές μέχρις ότου ο αισθητήρας αναγνωρίσει το αποτύπωμά του και από εκεί και πέρα θα μπορεί να χρησιμοποιείται αντί του κοινού μέχρι σήμερα password.

Παράλληλα με το δακτυλικό του αποτύπωμα, ο χρήστης καλείται να δημιουργήσει κι έναν κωδικό ξεκλειδώματος. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση επανεκκίνησης του iPhone 5S ή αν δεν έχει ξεκλειδωθεί για 48 συνεχόμενες ώρες. Αυτός ο κωδικός θα προστατεύει το χρήστη από επίδοξους χάκερς και άτομα που ο χρήστης δεν επιθυμεί να εισέλθουν στη συσκευή του. Επίσης, ο αισθητήρας θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης πολλαπλών αποτυπωμάτων γεγονός που επιτρέπει στο χρήστη να ορίσει επιπλέον άτομα τα οποία επιθυμεί να έχουν πρόσβαση στο iPhone του.

Θα αναρωτιέστε βέβαια πως διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα του αποτυπώματός σας δεν θα κλαπούν. Η Apple, με απαντήσεις που έδωσε σε κρίσιμες ερωτήσεις μελλοντικών αγοραστών του νέου iPhone 5S, έσπευσε να τους καθησυχάσει λέογντας πως οι κωδικοί και τα αποτυπώματα που θα αποθηκεύονται στη συσκευή δε θα είναι προσβάσιμα λόγω της δυνατής κρυπτογράφησης που παρέχει ο επεξεργαστής Α7. Επιπλέον, καμία εφαρμογή κι ούτε οι ίδιοι οι servers της Apple δε θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία.